Kvalitné univerzity by mali dostávať viac peňazí, zhodujú sa politici

14.02.2012 Bratislava

Bratislava 13. februára (TASR) - Kvalitné slovenské vysoké školy by mali od štátu dostávať viac peňazí ako tie slabšie. Pomohlo by to vybudovať excelentné univerzity, ktoré by mohli zabrániť „úniku“ najlepších stredoškolských mozgov do zahraničia. Na dnešnej panelovej diskusii Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) sa na tomto názore zhodlo viacero politikov.

Peter Osuský z poslaneckého klubu Most-Híd vysoké školy prirovnal k nosniciam a nepovažuje za správne, že štát „sype“ rovnako dobrým aj zlým. Vláda by podľa neho mala určiť, koľko peňazí dá na technické, prírodovedné či umelecké smery. „Ak ide o verejné peniaze, štát má právo rozhodnúť, koľko potrebuje hercov, koľko odborníkov na umelecké sklo a koľko archeológov,“ podčiarkol.

Podľa Miroslava Beblavého z SDKÚ-DS je potrebné klásť dôraz na to, aby na Slovensku bolo aspoň niekoľko špičkových bakalárskych programov v rôznych oblastiach a aby aspoň v nich bolo slovenské školstvo konkurencieschopné. „Umožnia nám tých najkvalitnejších maturantov udržať doma,“ uviedol. Vo svojom príspevku počas dnešnej diskusie zdôraznil, že 25.000 slovenských študentov navštevuje zahraničné vysoké školy. „Keď nám odchádza 15 percent najkvalitnejších maturantov von, tí ostatní to tiež pocítia, lebo kvalita spolužiakov je rovnakým kľúčom ku kvalite štúdia ako kvalita samotnej školy,“ povedal Beblavý.

Dodal, že zo spodného konca rebríčka vysokých škôl by sa mali „osekať“ tie najmenej kvalitné. Štát by ich mal prinúť, aby sa zlepšili, alebo aby skončili. Kvalitu absolventov možno podľa neho hodnotiť napríklad na základe diplomových či bakalárskych prác, externé kontroly sa môžu prísť pozrieť aj na priebeh štátnic.

Exminister školstva Ján Mikolaj (SNS) si podobne myslí, že treba vytvoriť excelentné vysoké školy a tie potom aj podstatne výhodnejšie financovať. „Najväčším problém slovenského školstva je masovosť a priemernosť. Nemáme žiadne špičkové vysoké školy,“ povedal Mikolaj, ktorému sa nepáči, že hodnota titulov je u všetkých absolventov rovnaká. „Netreba byť uponáhľaní a nervózni z toho, že nemáme vysokú školu v prvej päťstovke. To sú preteky, ktoré nie sú prioritné,“ myslí si zas poslanec Smeru-SD Mojmír Mamojka.

Ak by sa našli mechanizmy na zadefinovanie kvality vzdelávania, šéf Slovenskej rektorskej konferencie Libor Vozár by bol zástancom toho, aby sa najkvalitnejšie školy podporovali prednostne.
 

Vyberte región